forsiktighed - blogVirksomhedens DNA er den vigtigste brik i vejen til vækst.

Iværksætterånden er stærk i Danmark, og alene i København blev der sidste år registreret 5000 nye CVR-numre. Det er iværksætterne, der skaber nye arbejdspladser i Danmark, og det har man taget alvorligt oven på krisen. Der er skudt en lang række initiativer op, som hjælper iværksætterne i gang, og som har en lang række værktøjer, som er rigtigt gode for iværksætteren, som skal starte op for første gang og have alting til at hænge sammen. Det er nogle gode programmer, der iværksættes, og det giver mulighed for at danne netværk med andre iværksættere og derigennem få sparring til sine idéer og opstarten i al almindelighed.

Men disse iværksættere holder på et tidspunkt op med at være nybegyndere. Der kommer lidt struktur på virksomheden, man får lanceret nogle produkter og/eller services, man får måske endda nogle ansatte. Nogle idéer går godt, andre går mindre godt, men alt i alt hænger det hele sammen, og man har en sund virksomhed med nogle dygtige medarbejdere, der får det hele til at fungere rigtigt godt. Virksomhedens DNA er etableret!

Og hvad så?

Så når man til et punkt, hvor man gerne vil have nogle nye kunder. Man syntes måske, at man mangler en, der kan sælge produkterne/services, eller man mangler måske én, der kan tage sig af personalepleje mv. Man kan ikke helt sætte fingeren på det, men man har i hvert fald brug for at komme videre på en eller anden måde. Og man vil jo også gerne blive større – uden at gå på kompromis med det, man tror på og står for.

Virksomhedskultur og værdier

CredoNobis tror på, at potentialet til vækst ligger i den allerede etablerede DNA i virksomheden. Hvis virksomheden har overlevet de første 3-5 år, så har man gjort et eller andet rigtigt, og så har man helt bestemt potentialet til at vækste. Og det kan sagtens ske uden at gå på kompromis med ens egne eller virksomhedens værdier.

Det handler dog om at identificere disse værdier, finde sine egne, sin virksomheds og sine medarbejderes værdier, deres styrker, deres svagheder og deres potentiale, og at arbejde ud fra disse. Finde ud af, hvad man allerede har, der kan bygges videre på, og hvor man har behov for at sætte ind. Anerkende, at der er nogle ting, man er god til, og nogle ting, man er mindre god til, og styrke de områder, hvor man er mindre god på den mest optimale måde.

Det handler også om at finde ud af, hvad man vil være med til, og hvad man ikke vil være med til – hvis man går på kompromis med sine kerneværdier, så kommer det ganske enkelt aldrig nogensinde til at fungere. En virksomhed kan ikke lykkedes, hvis den selv, dens ledere eller dens medarbejdere arbejder i modstrid med sine egne kerneværdier. Og det glemmer vi desværre alt for ofte. I vores jagt på vækst ofrer vi alt, hvad vi tror på og står for for at se de sorte tal på bundlinien vokse. Og så ender de alligevel med at blive røde, fordi vi arbejder imod noget, vi selv tror på.

Hvad tror vi på i CredoNobis

Lad os gøre op med den filosofi. Lad os bruge vores potentiale og stå fast på vores værdier – dette er mere end rigeligt til at skabe vækst. Lad være med at blive revet med af løfterne om guld og grønne skove, hvis det sker på bekostning af den, du selv og din virksomhed er. Masser af virksomheder er lykkedes ved at holde fast i sig selv – selv om det har kostet knubs ind i mellem.

Det er CredoNobis filosofi, og det er den filosofi, vi gerne vil bringe videre til andre.